Kako funkcionira penis

Kako funkcionira penis?

Penis je muški spolni organ. Tijelo penisa njegov je najduži dio. Na vrhu se nalazi glava ili glavić. Otvor na vrhu glave, gdje urin i sperma izlaze, naziva se meatus. Iznutra se nalaze dvije komore u obliku cilindra koje nazivamo corpora cavenosa. Sadrže čitav labirint krvnih žila, tkiva i otvorenih džepova.

Uretra, cijev kroz koju prolaze urin i sperma, prolazi duž donje strane i spužvastog je tkiva. Dvije glavne arterije (jedna sa svake strane corpora cavernose) i nekoliko vena pomažu u kretanju krvi. Živci prenose poruke u i iz drugih dijelova tijela.

Zdravlje penisa?

Na zdravom penisu ne smije biti nikakvih lezija, bradavica ili se pojavljivati abnormalni iscjedak. Općenito, penis bi trebao biti približno iste boje kao i okolna koža, eventualno nijansu svjetliji ili tamniji.

Također, osoba ne bi smjela osjećati bol prilikom mokrenja ili seksualnog djelovanja. Iznenadna promjena izgleda, osjećaja ili funkcije penisa može nagoviještati problem za koji je potrebna liječnička pomoć.

Što je erekcija?

Erekcija započinje u mozgu. Nešto što vidite, osjećate, namirišite, čujete ili pomislite čini da živci šalju kemijske signale u krvne žile penisa. Arterije se opuštaju i šire kako bi propustile više krvi; istovremeno, vene se zatvore. Jednom kad krv stigne u penis, pritisak ju zarobljuje unutar corpora cavernose. Penis se tada šiti i zadržava erekciju.

Kad se zaustavi dotok krvi i vene se otvore, penis ponovno postaje mekan i mlohav. Saznajte više o erekciji na www.erekcija.hr.

Što je ejakulacija?

Kad se uzbudite, cijevi imena vas dederens istiskuju spermu iz testisa prema stražnjem dijelu uretre. Sjemeni mjehurići također u tom dijelu ispuštaju tekućinu.

Uretra osjeti smjesu sperme i tekućine. Tada, na vrhuncu seksualnog uzbuđenja, šalje signale kralježničkoj moždini, koja pak prosljeđuje signal mišićima penisa. Oni snažno i brzo kontrahiraju, svakih 0.8 sekundi. To tjera spermu iz penisa prilikom dostizanja vrhunca.

Filip

Filip