Veza bliži kraju

5 znakova da se vaša veza bliži kraju

Vjerojatno ste čuli da je veza poput cvijeta koji treba njegovati – što se više brinemo o njemu, to je ljepši i bujniji. Ništa drugačije nije ni s vezom – za opstanak je potreban trud i želja oba partnera. Činjenica je da u svakoj vezi postoje krize, teška razdoblja i kušnje. Umjetnost je upravo u tome kako se s njima nosimo.

Ima trenutaka kada teku med i mlijeko i sve je savršeno. Ali postoje i razdoblja golemih razočaranja, težih sukoba i beznadnih misli: ‘Je li to stvarno ono što zaslužujem?’ Usponi i padovi, zatišja i strasti, svaki je odnos izazov.

Događa se da partneri koji su se nekad nadopunjavali i usrećivali više ne osjećaju ono pravo zadovoljstvo u svojoj vezi i ostaju zajedno iz potpuno krivih razloga. Iako znaju da bi bilo najbolje prekinuti vezu, zatvaraju oči pred činjenicom da ona nema svijetlu budućnost i time sebi oduzimaju mogućnost da pronađu nekoga s kim će biti zadovoljni.

Stoga je potrebno suočiti se s istinom i priznati da je bolje krenuti dalje. Koji su najčešći znakovi da se vaša veza bliži kraju? U nastavku pogledajte kojih 5 znakova odaju da se vaša veza bliži kraju.

1. Ostajete u vezi iz straha i navike

To može biti strah od samoće, financijska nesigurnost, strah da nikada nećete pronaći nekoga tko će vas voljeti, a popis se nastavlja. Ako je glavni razlog zbog kojeg ostajete u vezi neki strah, vrijeme je da odete.

U vezi iz straha i navike
Ako ostajete u vezi iz straha i navike, vrijeme je da prekinete vezu.

Strah od promjene nikada ne bi trebao biti temelj intimne veze. Nitko vam ništa ne duguje. Ipak, dugujete sami sebi da napravite bolji život i ponudite si priliku da napustite vezu koja vas ne čini sretnom i da sebi pružite priliku da jednog dana budete sretni.

2. Partner se više ne trudi

Jasan znak da se vezi bliži kraj je činjenica da se partner više ne želi truditi. Mogu reći kako vas vole, ali njihovi postupci govore suprotno. Kako bi se odnos razvijao kako treba, oboje morate raditi na njemu. Ako trud nije obostran, veza očito nema budućnost.

Ako iznenada shvatite da ste s nekim tko ne izvlači najbolje osobine iz vas, već naprotiv, potiče najgore osjećaje (ljutnju, ljubomoru, nesigurnost), to nije prava osoba za vas. Netko tko vas istinski voli nastojat će vas učiniti najboljom, a ne najgorom verzijom sebe u svojoj blizini.

3. Sukobi kojima nema kraja

Ako su oba partnera zaglavljena u nefunkcionalnom obrascu svađa i stalnog rješavanja problema, to se može vući u nedogled. Vrte se u začaranom krugu neprestanog traženja krivice, izbjegavanja, pasivne agresije, razdoblja šutnje i međusobnog testiranja granica. Isplati li se doista pod svaku cijenu ostati u takvoj vezi?

4. Nedostatak intimnosti

Sasvim je normalno da se seksualna aktivnost u zreloj vezi smanjuje s godinama ili mijenja prema razdobljima. Naime, život donosi brojne obveze oko odgoja djece, posla i drugih izazova.

Ali ako se dogodi da nakon nekoliko godina više ne postoji intimnost, morate se zapitati što je tome razlog i koja je svrha svega toga. Naravno, važan faktor je i koliko seksualnost znači za oba partnera.

5. Nemate povjerenja u partnera

Ako ste izgubili povjerenje u vašeg partnera ili osjećate da mu više ne možete vjerovati, to je veliki problem. Ako ste već uhvatili partnera u laži, to je znak nepoštovanja i veoma je štetno za vaše mentalno zdravlje. Ako ne možete vjerovati vašem partneru, to je mnogo veći problem koji se neće riješiti sam od sebe. Ukoliko nema volje ili napretka za rješavanjem ovog problema, najbolje je da svatko nastavi svojim putem.

Iskrenost, poštovanje, razumijevanje i odanost ključni su elementi kvalitetne veze. Svatko zaslužuje najbolje u ljubavi, pitanje je koliko ste spremni uložiti.

Filip

Filip