Ljubav i fizičko zdravlje

Kako ljubav utječe na naše fizičko zdravlje?

Ljubav može prouzročiti neku fizičku reakciju. Ubrzan puls, leptirići u trbuhu, proširene zjenice, znojni dlanovi, teško pronalaženje riječi, instinktivni nagon za fizičkim dodirom, samo su neki od načina na koji ljubav fizički utječe na nas.

Seks kao fizički čin ljubavi može uroditi mnogim blagodatima. Može smanjiti krvni tlak, povećati kontrolu mokraćnog mjehura kod žena, smanjiti stres, poboljšati san i ojačati imunološki sustav. Ovi pozitivni fizički učinci seksa mogu se preliti na mnoge druge aspekte života, od roditeljstva do posla, prijateljstava i šire.

Seks
Seks može smanjiti krvni tlak i ojačati imunološki sustav.

Stabilan i zdrav fizički odnos s drugom osobom potiče i emocionalno i mentalno blagostanje.

Ljubav promiče emocionalno i mentalno blagostanje

Mnoga su istraživanja pokazala da zdrav odnos pun podržavanja i razumijevanja – bio on romantičan, obiteljski, prijateljski ili bilo kakav drugi – može biti povezan s višim samopoštovanjem, povećanim osjećajem vlastite vrijednosti i poboljšanim samopouzdanjem.

Ljubav, bez obzira u kojem obliku, pomaže ljudima da ugrade sigurnija ponašanja u svoj svakodnevni život, smanjuje tjeskobu (zabrinutost, nervozu), te smanjuje vjerojatnost za razvojem depresije ili nekog drugog oblika mentalne bolesti.

Ljubav mijenja kemiju mozga

Ljubav privremeno mijenja kemiju mozga. Oni leptirići u trbuhu pojavljuju se zbog kemije mozga. Uzbudljiv osjećaj poskakanja srca ili iskakanje srca iz prsa također se može pripisati oslobađaju kemikalija u mozgu. Nekoliko je kemikalija i hormona, no dva se posebno ističu: dopamin i oksitocin.

Dopamin je kemikalija u mozgu koja se oslobađa kada vidite ili osjetite nešto ugodno. Čini da želite još toga. Dopamin je ono što može voditi ljubav, a o vašoj se boljoj polovici činite gotovo ovisno. Ista je to kemikalija koja je povezana s ovisnostima poput kockanja, zloupotrebe droga, itd. Kad upoznate nekog posebnog, možda ćete se osjećati kao na vrhuncu i željet ćete sve više i više te osobe.

Oksitocin, hormon koji smiruje i pomaže parovima da se povežu, pomaže u promicanju bliskosti dvoje ljudi. Naziva se i “hormon maženja”. Ovaj se hormon također oslobađa i kada se igrate ili mazite sa psom.

Često su ove primjene u kemiji mozga i hormonima samo privremene. Jednom kada vam taj netko poseban postane nova norma u životu, vaša kemija mozga vraća se na staro.

Odljubiti se boli

Kad nas netko koga volimo iz ovog ili onog razloga povrijedi i više nije dio našeg života, naše zdravlje može doživjeti bolan udarac. Fizički i emocionalni osjećaji koriste iste centre boli, a naš mozak koristi iste neurološke puteve da bi osjećao te osjećaje.

Možda ste čuli za sindrom slomljenog srca, ali možda ne shvaćate da je to stvarno zdravstveno stanje koje može negativno utjecati na vaše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Sindrom slomljenog srca naziva se i kardiomiopatija izazvana stresom, kod koje se srce privremeno poveća, a radi se o ozbiljnom, ponekad i fatalnom stanju. Do tog stanja može doći uslijed prekida ili razvoda, tugovanja za teško ozlijeđenom ili poginulom voljenom osobom ili kod ekstremnog stresa. Nagađa se da je sindrom slomljenog srca uzrok kada voljeni umiru u kratkom vremenu jedan od drugoga, poput supružnika koji umiru par sati ili dana jedan poslije drugog.

Srce se može oporaviti

Ljubav je najveća i najsloženija ljudska emocija. Iako svatko ljubav doživljava različito, ljubav dolazi u mnogo različitih oblika i manifestira se na mnogo načina tijekom života. Nakon što vas je netko koga volite duboko povrijedio ili izgubite nekoga koga volite, može se činiti nepremostivim oporaviti se, prijeći na sljedeću fazu života i ponovno pronaći sreću i ljubav.

S vremenom, otkrivanjem svoje duše, samootkrivanjem i otvorenosti za nova iskustva, vjerojatno ćete ponovno doživjeti leptiriće u trbuhu, znojne dlanove i visoku razinu dopamina koji dolaze pronalaskom nove ljubavi.

Filip

Filip