Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice daju vam potrebnu živu snagu

Kad su vojske Aleksandra Velikog kretale u bitku, hranili su ih sirovim pšeničnim tortama/kolačima. Drevni kineski carevi svoje su trupe svakodnevno hranili lopticom smeđe riže. Stoljećima kasnije, John Wayne i njegova grupa jeli su “corn dodgers” (kukuruzne keksiće) na stazi “True Grit“.

Povijest sadrži mnoge priče o cjelovitim žitaricama koje su održavale ljude na životu kad nisu imali vremena za kuhanje. Cjelovite žitarice i dalje mogu dobro raditi svoj posao. Srećom, sada su dostupne u ukusnijim oblicima.

U jestive žitarice spadaju pšenica, ječam, kukuruz, proso, raž, zob, riža i mnoge druge. Priroda ih podjednako gradi. Svaka čestica u vanjskom sloju mekinja sadrži gotovo sva vlakna. Sloj klice najbogatiji je hranjivim tvarima.

Danas znamo da nam cjelovite žitarice daju mnogo više od vlakana za održivu energiju.

Studije pokazuju da je kod onih koji jedu cjelovite žitarice manja vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva, želuca i endometrija, te bolesti srca. Biljne kemikalije koje sadrže uključuju lignane, flavonoide i mnoge zdrave kiseline.

Cjelovite žitarice dobri su izvori vitamina E, važnog antioksidansa, a sve žitarice dobro su opskrbljene mineralima, uključujući cink, selen, bakar, željezo, mangan i magnezij. Smatra se da minerali štite stanice od oštećenja od oksidacije.

Recept: palačinke od integralnog brašna

Pomiješajte 1 1/4 šalice integralnog brašna s 1/4 šalice pšeničnih klica, 1 1/2 žličicom praška za pecivo, 1/2 žličice cimeta, te 1/8 žličice soli. Dodajte 1 1/2 šalicu obranog mlijeka, 1/4 šalice zamjene za jaje, te 1 žlicu otopljenog, neslanog maslaca.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i na nju stavite 1/4 šalice smjese za svaku palačinku. Nemojte ih gužvati. Pecite 2 minute, okrenite i pecite još minutu.

Ne ustručavajte se probati i razne druge recepte ili osmisliti svoje. I zapamtite, obroci od cjelovitih žitarica ukusniji su i zdraviji no što vi to možda mislite.

Dobar tek!

Filip

Filip