Lijepi glatki nokti

Kako do lijepih i glatkih noktiju?

Njega noktiju sve je popularnija – mnogima je odlazak na manikuru postao jednako bitan kao odlazak kod frizera. Iako u kozmetičkom salonu možete dobiti nokte najrazličitijeg dizajna te uređene na bezbroj načina, bitno je imati zdravu podlogu.

Ako su Vam nokti u lošem stanju, a Vi ih prekrijete gelom i time dodatno opteretite, teško će se oporaviti. Osim toga, tko zna, možda Vam se Vaši prirodno sređeni nokti toliko svide da ćete preskočiti umjetne nokte?

Kako izgledaju zdravi nokti?

Da biste znali što Vam je činiti, prvo morate znati što su karakteristike zdravog nokta. Vjerojatno i sami zaključujete da su zdravi nokti glatki, bez uleknuća, a boja bi trebala biti jednolika cijelom dužinom bez ikakvih mrlja. Nokti mogu biti zdravi čak i kad se jave vertikalne linije u strukturi – neki nokti ih jednostavno s godinama razviju te ovo nije razlog za brigu.

Dobar pokazatelj zdravlje je i debljina vrha noktiju – bijela površina bi trebala biti čvrsta i normalne debljine. Ako možete vidjeti kroz vrh nokta, znači da su Vaši nokti pretanki i slabi. Sad kad znate kako izgleda zdrav nokat, prelazimo na to kako ih postići.

1. Hidratantna krema

Većina krema koju koristite za hidrataciju ruku pogodna je i za njegu noktiju pa zapamtite namazati i nokte. Naravno, postoje i kreme koje se specijaliziraju za njegu noktiju, no ako ne želite trošiti previše novaca, obična krema za ruke je dovoljna. Možete se poslužiti i kokosovim uljem koje se sve češće može naći u kućanstvima – ono je dobro za njegu noktiju i okolnog područja.

2. Njega kutikula

Kutikuli noktiju su tanka kožica koja se nalazi pri bazi nokta i služi za zaštitu noktiju od bakterija pa tako i infekcija. Mnogi ljudi odluče rezati ovaj dio, no najbolje je ne štetiti toj koži nego se samo pobrinuti da bude hidratizirana kako bi Vaši nokti ostali sačuvani od različitih upala.

3. Pribor za uređivanje noktiju

Vaše škarice, pincete i grickalice moraju biti čiste. Svaki put nakon korištenja ih dobro isperite i osušite (kako ne bi zahrđali te kako se ne bi razvile bakterije). Isto tako, pobrinite se da su škarice oštre kako bi uređivanje bilo preciznije.

4. Zaštitni lak

Zaštitni lak možete naći u svim ljekarnama – radi se o prozirnom sloju koji nema estetsku ulogu sam po sebi, ali jača nokte i čuva ih od štetnih utjecaja. Postoje opcije koje držite nekoliko minuta na noktu pa onda obrišete ili sličnije pravim lakovima za nokte koje nosite duže vrijeme.

5. Smanjite uporabu štetnih lakova

Izbjegnite korištenje jeftinih lakova za nokte sa štetnim sastojcima – radije uložite više novaca nego da Vaši nokti ispaštaju.

Štetni lakovi
Za zdrave nokte smanjite upotrebu laka za nokte.

Na kraju, zdravlje dolazi iznutra pa tako postoje pripravci koji se uzimaju oralno za zdravlje noktiju i kose (rožnatih tvorevina), a najčešće se radi o prirodnim sastojcima kojih Vas ne mora biti strah. Želite li održati zdravlje noktiju vodite se ovim savjetima ili potražite stručnu pomoć kod kozmetičara – oni nisu tu samo za ugrađivanje umjetnih noktiju.

Filip

Filip