Skijaške cipele

Kako odabrati prave skijaške cipele?

Kupnja skijaške opreme pravo je iskustvo i izazov za mnoge od vas. Za kupovinu trebate odvojiti dovoljno vremena, ali prije toga morate dobro razmisliti o svim detaljima, provjeriti ponudu na internetu, usporediti cijene različitih trgovina i slično.

Vjerojatno će vam trebati najviše vremena za kupnju skijaških cipela jer ćete brzo shvatiti da su one jedan od najzahtjevnijih komada opreme. Zaista je važno odabrati one koje odgovaraju vašim stopalima. Evo tri važne činjenice koje morate imati na umu pri kupnji.

1. Kupnja uvjetovana je tehnikom skijanja

Kupnja skijaških čizama, baš kao i kupnja skija, uvjetovana je tehnikom ili stilom vašeg skijanja. Čizme za alpsko skijanje udobne su i dobar izbor kako za rekreativce tako i za najzahtjevnije skijaše. Ovu vrstu obuće karakterizira pokrivanje najvećeg raspona kombinacija različitih metoda skijanja.

Natjecateljske skijaške čizme najbolji su izbor za skijaše koji su oduševljeni zahtjevnijim stazama. Najčešće takve čizme imaju tvrdoću ( flex index) od 100 do 130 i najbolja su aproksimacija onima koje na natjecanjima nose vrhunski skijaši.

Skijaške čizme slobodnog stila izvrstan su izbor za svakoga tko voli skijanje izvan staze. Namijenjene su i ljudima koji tijekom skijanja izvode razne akrobatske trikove.

2. Odabir prave veličine skijaških cipela ili pancerica

Prvo pravilo kojeg se morate držati je da duljina skijaške čizme ne smije biti veća od duljine stopala. U suprotnom će vam cipela skliznuti u peti. Zaboravite na klasične brojeve cipela jer vam neće pomoći pri odabiru.

Preporučujemo da napravite trag na komadu papira, a zatim ga usporedite s uloškom cipele, dodajući mu oko 3 milimetra. Kad potpuno zatvorite cipelu, nožni prsti ne smiju dodirivati ​​prednju stijenku.

Međutim, čak i više od same duljine važna je mjera opsega gležnja, prema mnogim stručnjacima. Ako mjerite opseg gležnja, moći ćete brzo utvrditi odgovara li i duljini vašeg stopala.

3. Tvrdoća skijaške cipele

Tvrdoća skijaške čizme predstavlja silu koju morate primijeniti da biste mogli saviti stopalo prema naprijed u zatvorenoj čizmi. Posebni brojevi govore nam o tvrdoći cipela. Na izbor spomenutog uvelike utječu vaše fizičko stanje, stil skijanja, težina i spol.

Što veći broj kupite, to su cipele teže. Najteže su namijenjene vrlo iskusnim skijašima, teškim skijašima i na kraju, ali ne i najmanje važno, visoko pripremljenim skijašima rekreativcima. Mekše čizme namijenjene su pripadnicama ljepšeg spola i neiskusnim skijašima.

Prema tvrdoći, skijaške cipele ili pancerice možemo podijeliti na:

  • Pancerice za početnike i rekreativce – flex indeks 60 do 90
  • Pancerice za naprednije i odlične skijaše – flex indeks 90 do 120
  • Pancerice za eksperte i učitelje skijanja – flex indeks 120 do 130
  • Pancerice za natjecatelje – flex indeks 130 do 170

Gdje kupiti kvalitetne skijaške cipele?

Mnoge modele svjetskih poznatih proizvođača možete pronaći u internetskim trgovinama s ponudom skijaške opreme. Također, ne propustite posebne promotivne ponude, u kojima su skijaške čizme dostupne po sniženim cijenama.

Gdje kupiti skijaske cipele?
Skijaške cipele možete kupiti u fizičkim trgovinama, kao i na internetu.

Kupite skijaške cipele koje će vam savršeno odgovarati. Ako unatoč jasnim i preciznim uputama zaglavite bilo gdje u odabiru odgovarajućih skijaških cipela, ipak se bez grižnje savjesti i srama možete obratiti prodavačima ove vrste opreme. Rado će vas savjetovati jer imaju odgovarajuće znanje i iskustvo u ovom području.

Ako se budete držali svih spomenutih savjeta i prilkom kupnje odabrali renomiranog proizvođača skijaških cipela, odabrat ćete vrhunske pancerice s kojima lako možete kliziti po bijelim padinama.

Filip

Filip