Naučiti dijete voziti bicikl

Kako naučiti dijete voziti bicikl?

Sportske aktivnosti su veoma bitne za zdrav razvoj djeteta, a jedna od najpopularnijih dječjih aktivnosti je vožnja bicikla koja ima mnoge pozitivne učinke na djecu. Među najvažnijima su jačanje srca i drugih mišića, poboljšanje koordinacije, a vožnja bicikla također je dobra za mentalno zdravlje djeteta i jačanje imunološkog sustava.

Pored toga, vožnja bicikla utječe i na misli, emocije, viši stupanj neovisnosti, samostalno prevladavanje velikih udaljenosti i slično. Kako bi dijete moglo postići sve navedeno, prvo ga moramo pravilno pripremiti za vožnju biciklom. Povjerit ćemo vam neke od najkorisnijih savjeta kako naučiti dijete voziti bicikl.

Kako započeti s učenjem?

Na početku svoje biciklističke karijere, obično oko treće godine, dijete možete naučiti voziti tricikl ili quad. Tim se vozilima prilično jednostavno upravlja jer imaju stalnu bazu i ne uzrokuju probleme s ravnotežom. Dijete udobno smjestite na sjedalo i u istom će trenutku potpuno neopterećeno okretati pedale, bez straha od prevrtanja na bok ili pada.

Kad dijete preraste tricikl, vrijeme je da mu kupite dječji bicikl bez pedala ili guralicu. Dijete će udobno sjediti na njemu, a istovremeno će moći dodirivati i tlo s obje noge.

Kad dijete savlada guralicu, riješen je i problem ravnoteže. Preostalo mu je samo naučiti voziti pravi bicikl. Ovaj dio učenja je mnogo lakši od navikavanja na ravnotežu na pravom biciklu s pedalama.

Prilikom kupnje pravog dječjeg bicikla (oko 5 godina starosti) potrebno je odabrati odgovarajuću veličinu. Premalen bicikl stvarat će probleme djetetu kod ravnoteže, a prevelik će biti teži za pokretanje, zaustavljanje i silazak. Pronađite zlatnu sredinu koja će olakšati učenje.

Učenje korak po korak

U početku morate prvo provjeriti je li dijete upoznato sa svim dijelovima svog bicikla. Zato morate provesti neko vrijeme upoznavajući ga s dijelovima. Pokažite svom djetetu kako okretati pedale za pogon stražnjeg kotača. Pokažite mu i gdje su kočnice, koja je prednja, a koja zadnja, kako radi zvono i zašto se koriste svjetla.

Dječji bicikl mora biti u savršenom stanju prije vožnje: kotači i kočnice  moraju raditi ispravno, vijci moraju biti zategnuti, a lanac mora biti dobro održavan.

Također morate odabrati odgovarajuće okruženje za učenje vašeg djeteta vožnji biciklom. Jedno od najpogodnijih mjesta su prazna parkirališta gdje je tlo ravno i tvrdo, ali vožnja po takvom terenu puno je lakša nego po travi ili pijesku.

Dijete obavezno zaštitite kacigom, a također preporučujemo upotrebu rukavica i štitnika za laktove i koljena.

Razine učenja (bicikl bez pedala)

Podešavanje bicikla prvi je korak u učenju. Uklonite pomoćne kotače i pedale s dječjeg bicikla. Spustite sjedalo tako da dijete može lako objema nogama doprijeti do tla.

Počnite učiti laganim hodanjem i vožnjom bicikla. Neka dijete sjedne na sjedalo i koristi noge za pokretanje. Budite uvijek nekoliko koraka iza djeteta kako mu ne biste odvraćali pažnju.

Bicikl bez pedala
Učenje bicikliranja najprije će se dijete naučiti na biciklu bez pedale.

Vrlo važan korak je učenje kočenja, što ovisi o biciklu. Neki dječji bicikli koriste kočnicu pomičući papučicu u suprotnom smjeru vožnje, dok drugi imaju kočnice na upravljaču.

Pravi dječji bicikl s pedalama

Kada mislite da je spremno za vježbu s pravim biciklom, neka sjedne na sjedalo i pokuša uhvatiti ravnotežu okrećući pedale. Vrlo je važno da se usredotoči i gleda prema naprijed. Budite uvijek iza njega pridržavajući sjedalo dok god samo ne uhvati ravnotežu. Uz redovitu vježbu, dijete će samo razviti osjećaj ravnoteže i koordinacije pokreta.

Filip

Filip