Depilacija šećernom pastom

Kućna depilacija šećernom pastom

Od 20. stoljeća znatno su se promijenili trendovi njege kože, pogotovo što se tiče uklanjanja dlaka. Od klasične britvice, preko jednokratnih britvica, depilacije voskom i šećernom pastom pa do depilacije i epilacije laserima. Oni koji odluče uklanjati dlake, a ovisi isključivo o osobnoj preferenci, razlikuju se odabirom načina.

Mnogi se i dalje služe britvicama jer se radi o najjednostavnijoj metodi za koju nije potrebna vještina. Što se tiče depilacije, i dalje je popularnija ona koja se radi voskom iako sve više i više ljudi cijeni prednosti depilacije šećernom pastom. Naime, depilacija šećernom pastom ili egipatska depilacija manje je invazivna metoda od depilacije voskom, a prirodni sastojci paste (u koju mogu biti uključene i njegujuće tvari poput aloe vere) nježno djeluju na kožu.

Iako se često prvo pomisli na žene kad se govori o depilaciji, mnogi muškarci počinju uviđati prednosti depilacije nad britvicom i to po pitanju njege lica no važno je napomenuti da se šećerna pasta koristi na dlakama dužine 2 mm pa je potrebno unaprijed skratiti bradu ili dlake na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Kako pripremiti šećernu pastu?

Odlična stvar po pitanju šećerne paste je što ju svatko može pripremiti sam kod kuće pa tako može biti puno jeftinija od odlaska u salon, a za to će Vam trebati:

  • 100 grama šećera,
  • 2 žlice limunovog soka,
  • 2 žlice vode.

Sve je sastojke potrebno pomiješati i grijati na laganoj vatri, pritom neprestano miješajući dok smjesa ne poprimi svijetlo-smeđu boju. Čim se boja promijeni u toplu zlatnu boju, smjesu treba maknuti s vatre. Zatim je treba miješati najmanje pola sata dok se ne ohladi i stvrdne tako da zadržava čvrsti oblik uzmete li je sa žlicom.

Sljedeći je korak priprema paste za korištenje, a odnosi se kako na kupovnu tako i na domaću pastu. Uzmite kuglicu paste veličine smokve među prste (ne na dlan) razvlačeći je dok ne postignete konzistenciju gume. Ako koristite špatulicu, dovoljno je zagrabiti pastu i nanijeti je suprotno od smjera rasta dlaka na kožu. U slučaju nanošenja rukom, razvucite pastu tako da u vašoj ruci ostaje deblji dio, također u smjeru suprotnom od rasta dlaka.

Kako se šećerna pasta razlikuje od voska?

To je glavna razlika između voska i šećerne paste – vosak se nanosi u smjeru rasta dlaka, a odstranjuje suprotno pa se pritom dlake ne izvlače iz korijena nego pucaju kao što bi ih odstranili britvicom i zbog toga brže rastu. Kod šećerne paste, dlake odstranjujete u smjeru njihovog rasta, naglim pokretom zgloba šake pa tako otklanjate cijelu dlaku i omogućavate glatku kožu do 3 tjedna te sprečavate nastanak crvenih točkica ili uraslih dlaka.

Pri povlačenju paste dobro je drugom rukom čvrsto držati kožu kako biste povukli samo dlake, a prije svakog nanošenja paste korisno je posuti kožu puderom za bebe kako bi koža bila u potpunosti suha. Nije potrebno mijenjati pastu nakon svakog korak. Nakon što ste uklonili dlake sa željenog područja, isperite kožu vodom (šećerna pasta se vrlo lako uklanja vodom) i nanesite umirujući gel – odlična opcija je običan gel od aloe vere koji ne sadrži nikakve mirise.

Šećerna depilacija je jeftina, a izrazito djelotvorna metoda uklanjanja dlaka jer ćete redovnim korištenjem prorijediti dlake i s vremenom će period između dvije depilacije biti sve duži.

Filip

Filip